Over mij

Over Wilma

Het was 10 jaar geleden. Als massagetherapeut zag ik regelmatig vrouwen die midden in de overgang zaten en vrouwen met borstkanker. Vrouwen die hun vruchtbaarheid zagen verdwijnen, hun jeugd zagen oplossen, vrouwen die dachten bij de volgende emotionele uitbarsting, dit ben ik niet. En ook vrouwen aan het begin van een behandeltraject tegen borstkanker, vrouwen die er midden inzaten. Vrouwen die al klaar waren, en vrouwen die besloten dat het klaar was.

En vaak zat ik met vragen.  Ik moest toch meer kunnen betekenen? Maar waarbij, waarvoor, waarover, dat wist ik niet.

Als verpleegkundige had ik 20 jaar ervaring, 3 jaar als verpleegkundige in de ontwikkelingszorg in India, 15 jaar in verschillende ziekenhuizen en 2 jaar als verpleegkundig coördinator in een hospice.

Ervaring en kennis genoeg zou je zo zeggen. En toch wrong er iets.

Het kwartje viel

Zodra ik in een verpleegkundig tijdschrift een advertentie voor de opleiding van verpleegkundig specialiste Care for Women zag, wist ik dat dit de relatie was die ik zocht.  

Alles dat ik hier las, zag ik terug in de klachten en verhalen van mijn patiënten. Het kwartje viel, ik had heel specifieke kennis nodig. Kennis over hormonen, de overgang, PMS. En dat in relatie tot borstkanker en de behandeling van borstkanker. Want, welke invloed heeft de behandeling van borstkanker op je hormonen? Welke invloed heeft de overgang op jou.

Ik begon aan mijn reis

Mijn ouders en schoonouders hielpen mee. Zij zouden op onze kinderen, toen 2 en 4 jaar, passen op mijn schooldagen. En zo startte ik. Zo begon ik aan een reis, die nog steeds voortduurt, een reis die ik heel erg mooi vind.

We zijn ondertussen alweer heel wat jaren verder (bijna 11 jaar). En ondertussen heb ik al heel wat vrouwen met borstkanker en vrouwen zonder borstkanker door hun overgangsjaren en -perikelen heen mogen loodsen.

En toen kreeg ik zelf borstkanker

Mijn zonen zijn groter gegroeid, zijn pubers geworden. Mijn eigen overgang kwam om de hoek kijken. En ik kreeg zelf borstkanker. Ik kan en ga nog niet zeggen dat ik geen kanker meer heb. Ik zit nog in mijn eerste 5 jaar. Maar de vooruitzichten zijn goed. Ik heb een toekomstperspectief.

Al vele jaren dus voordat ik zelf met mijn eigen overgang en met borstkanker werd geconfronteerd, zag ik in mijn praktijk patiënten die in de overgang zaten en vrouwen die last kregen van de overgang door de behandeling van hun borstkanker. Ik zag hun worsteling met de moodswings van dichtbij. Het verdriet dat ik hun ogen zag over een veranderend lichaam, en soms een misvormd lichaam, deed de tranen prikken achter mijn ogen. Voor deze vrouwen wil ik zo graag een echt verschil maken!

En dat kan ik ook, want – dankzij mijn eigen ervaring, bovenop al die theoretische en praktische kennis – heb ik nog maar een half woord, één blik nodig om te snappen en te voelen waar iemand zit in zijn proces. Is dat beter dan wat mijn collega’s kunnen bieden? Nee, het is absoluut niet beter. En tegelijkertijd heeft het wel een enorme toegevoegde waarde.

Hier sta ik voor!

Ik vind dat elke vrouw toegang moet hebben tot de zorg die zij nodig heeft. Fysiek en emotioneel. En dat betekent dat ik de ene keer heel veel vertel, veel tips en adviezen geef. De volgende keer kan het zomaar zijn dat jij, mijn client het uur volpraat en dat ik tissue na tissue aanreik als je dat nodig hebt. En wie weet wandelen we de derde keer wel een blokje door het mooie Buren als je wilt vertellen wat je bezighoudt en je dat op een dynamische wijze wilt doen.

Gewoon leuk om over mij te weten

Ik ben een enthousiast breister. En ik brei het liefst sokken. En net zoals ik in mijn vak graag kennis deel, doe ik dat op het vlak van sokken breien ook. En dat betekent dat ik al een paar keer een cursus sokken breien heb gegeven in de bibliotheken van Tiel en Geldermalsen, en dat ik dit jaar hoop te kunnen beginnen met het geven van een sokken-breicursus bij het Toon Hermans Huis in Tiel (Het Toon Hermans Huis en een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten).

Denk je nu, al lezend, dat ik de begeleider ben die jij zoekt? Neem dan contact met mij op: 06-30683928 of klik hier[CONTACTFORMULIER]